Statistik om fotografering

Antalet registrerade fotografer i Sverige är det inte egentligen någon som officiellt vet exakt hur många detta är. Den enda siffra som går att få fram ärstatisitk fotografer sverige genom fackförbundet SFF som har 2 300 yrkesverksamma registrerade fotografer. Detta kan bero på att många kanske inte kallar sig för fotografer även om de arbetar inom foto-området eller branschen, särskilt om det är små egen företagare som kanske bara har det som en liten sidoinkomst utöver sin huvudsakliga sysselsättning. Det kan även finnas de som är intresserade av fotografering och gör foto-jobb åt vänner och bekanta eller liknande men som inte är registrerade som foto-företagare någonstans.

Att det finns så pass många registrerade eller oregistrerade fotografer i Sverige kan bero på att tekniken tidigare varit förbehållen. Numera finns den här tekniken tillgänglig för i stort sett alla, och vem som helst kan gå och köpa sig en kamera och sedan börja fotografera och kalla sig för fotograf. Detta gör också att fotografbranschen utvecklas, det finns många fler som gör jobbet och i takt med att fotografyrket förändras måste även fotograferna förändras. Fotograferna tar större och större ansvar för flera delar i kedjan, numera måste man i ett yrke som fotograf vara både fotograf, marknadsförare, bildbehandlare, administratör, bokhållare, revisor och städare i ett, i vissa fall krävs ännu mer.

Sverige har fler fotograferande män än kvinnor

flesta fotografer manDe flesta som är registrerade fotografer är män, men detta betyder inte nödvändigtvis att de är bättre. Det finns en del kvinnor som driver egna företag som fotografer, men majoriteten är män. Varför det ser ut på detta viset kan bero på att det överlag är fler män än kvinnor som driver egna företag rent generellt. Kommentera gärna nedanför om varför ni tror att det finns fler fotograferande män!

Dock har det skett en ökning de senaste åren på antalet kvinnor som driver eget gentemot män. Det finns nog ingen annan större anledningen till skillnaden i antalet mellan könen annat än att det kanske bara helt enkelt är fler män som är tillräckligt intresserade av fotografering och verkligen vågat ta initiativet till att göra det till något mer än bara ett fritidsintresse.

Leave a Comment